Zoran Ćurguz: Jedni igrači odlaze, drugi dolaze i to je normalan proces u svakom klubu!

Zoran Ćurguz, šef stručnog štaba FK Sloga Meridian, sigurno će kao trener biti upisan pojačanim slovima u istoriji dobojskog kluba. Kao trener je uveo Slogu u Premijer ligu Bosne i Hercegovine, a trenutno predvodi dobojski tim u debitantskoj sezoni najvišeg ranga bosanskohercegovačkog fubalskog takmičenja.

Zoran Ćurguz,šef stručnog štaba FK Sloga Meridian Doboj

Ćurguz je za naš portal odgovarao na pitanja u vezi dobojskog premijerligaša nakon završenog jesenjeg dijela prvenstva.

Da li je Sloga Meridian ostvarila primarni cilj u jesenjem dijelu prvenstva po pitanju osvojenih bodova i pozicije na tabeli Premijer lige Bosne i Hercegovine?

Sigurno da dvadeset i jedan bod može zadovoljiti naše ambicije. Smatram da smo dobro odigrali protekli dio sezone, a posebno na početku. Kada pogledamo da smo ulaskom u Premijer ligu Bosne i Hercegovine imali veoma kratak rok za pripreme, način kako smo se skupljali i da smo dovodili igrače sve do četvrtog kola, ovo se sigurno može smatrati odličnim rezultatom. U prilog tome ide činjenica da svoju sudbinu držimo u svojim rukama i da mi odlučujemo da li imamo realne šanse da opstanemo u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

FK Sloga Meridian Doboj

Koje utakmice u dosadašnjem dijelu sezone bi izdvojili kao uspjeh, a koje su po Vama one gdje je Vaša ekipa podbacila?

Smatram da smo kao domaćini izuzetno dobro odigrali utakmice protiv Veleža, Sarajeva, Zrinjskog…mada, kada pogledamo i sve te utakmice na strani, one su bile veoma dobre. U gostujućim utakmicama smo postigli dvanaest golova, a pet puta na tim utakmicama na strani smo postizali po dva gola. Međutim, malo smo tu bodova osvojili, svega četiri, a mislim da smo sa dvanaest golova morali osvojiti mnogo, mnogo više. Pogledajte samo Posušje koje je sa sedam golova osvojilo trinaest bodova, to pokazuje da smo u tom dijelu podbacili. Ono gdje najviše žalim je upravo domaća utakmica protiv Posušja. Smatram da tu utakmicu nismo smjeli izgubiti jer protivnik ništa nije više pokazao od nas. To je bilo u vremenu kada smo bili u jednoj teškoj krizi, kako fizičkoj – tako i psihičkoj, ali uspjeli smo se vratili i osvojiti četiri boda u zadnje dvije utakmice, što nam daje realne šanse u nastavku sezone.

FK Sloga Meridian Doboj

Kada govorimo o golovima, Sloga Meridian je u toku polusezone postigla 27 golova, po čemu spada u red efikasnijih ekipa u ligi i treća je ekipa po broju postignutih golova, ali je primila 35 golova i na prvom mjestu je po broju primljenih golova. Šta vidite kao uzrok tome, da li je to stil otvorene igre, loša odbrana, golmani ili nešto drugo?

Da, treća smo ekipa po broju postignutih golova, ali primili smo 35 i sigurno da je to razlog zašto nismo boje plasirani. To je jedan input u kojem pravcu treba da ide prelazni rok. Moramo mnogo osnažiti zadnju liniju, na golmanskim pozicijama moramo takođe da se pojačamo i tako primljene golove staviti na razuman broj. Naravno, pokušaćemo ostati efikasni kao što smo bili, mada to neće biti lako jer čitav naš napadački red je tražen na tržištu i mnogi žele naše napadače. Vidjećemo šta će se izdešavati u prelaznom roku.

Luka Kulenović, FK Sloga Meridian Doboj

Kada pričamo o prelaznom roku i pojačanjima, sezonu ste započeli u skladu sa mogućnostima, odnosno sa mnogo igrača koji su do tada igrali niži rang takmičenja. Da li je to dovoljno za nastavak sezone i da li se mogu očekivati neka značajna pojačanja u toku zimske pauze, a ujedno i odlazak nekih igrača?

Poznato je da smo počeli igrati Premijer ligu Bosne i Hercegovine sa puno igrača koji su do tada igrali Prvu ligu Republike Srpske. Trebalo je vrijeme da se oni adaptiraju na premijerligaški nivo fudbala i sigurno u tome leži razlog nekih golova koje smo primili kao posljedica neiskustva i igranja do tada u nižem rangu od ovog. Što se tiče prelaznog roka, smatram da Sloga Meridian mora da dovede pet igrača. Prije svega na poziciji golmana, štopera, lijevog beka, ofanzivnog veznog i jednog krilnog. Ako ode neki napadač to bi bio i šesti igrač, ali o tome ćemo razgovarati u onom trenutku kada vidimo da li će nam trebati novi igrač u napadu. Klub će sigurno napustiti pet, šest, igrača. To je sasvim normalan proces, oni igrači koji nisu ispunili očekivanja odu, oni za koje smatramo da nam mogu pomoći dođu i to je ono što je uobičajeno u svakom klubu.

FK Sloga Meridian Doboj

Potrebno je imati u vidu da je budžet Sloge Meridian mnogo manji od većine klubova u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, ipak ste na početku uspjeli sastaviti respektabilnu ekipu sa kojom ste ostvariti određene ciljeve u dosadašnjem dijelu prvenstva. Koliko je to teško u odnosu na klubove sa visokim budžetom?

Budžet Sloge Meridian je vjerovatno najmanji u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, ne znam koliki je budžet Igmana, ali mislim da smo tu negdje na jedanaestom – dvanaestom mjestu. Međutim, to nam nije smetalo da odigramo neke odlične utakmice i da pokažemo bh. javnosti da možemo igrati dobar fudbal. Naše utakmice nisu bile dosadne, davali smo mnogo golova, činjenica je da smo isto tako i primali, ali sve skupa je ostavilo jedan pečat kod gledaoca. Mislim da smo u tom dijelu osvježenje u ligi i da smo pokupili mnogo simpatija na bh. terenima.

FK Sloga Meridian Doboj

Pripreme za proljetni dio sezone počinju u januaru, a Sloga će krajem tog mjeseca putovati za Antaliju i tamo dvije sedmice odraditi najvažniji dio priprema. Šta nam možete reći u vezi priprema za nastavak sezone?

Što se tiče priprema, one su isplanirane. 11.januara će se obaviti prozivka i početak priprema ovdje u Doboju, zatim odlazak na glavni dio priprema u Antaliju, a nakon toga povratak u Doboj i nastavak priprema za kup utakmicu i početak prvenstva. Prije odlaska u Antaliju, vjerovatno ćemo odigrati jednu ili dvije pripremne utakmice. Odlazak u Antaliju planiramo 27.janura, a povratak 10.februara. Planirali smo da za vrijeme priprema u Antaliji odigramo tri pripremne utakmice.

FK Sloga Meridian Doboj

Sloga Meridian, gledajući trenutno stanje, ima povoljan raspored u preostale tri prvenstvene utakmice drugog kruga. U dva slučaja je domaćin, a jednom će biti gost.Da li smatrate da Vaša ekipa može izvući dobre rezultate u ovim utakmicama i koliko je to bodova iz ova tri meča sa kojim bi Vi bili zadovoljni?

Što se tiče rasporeda, smatram da je isti sada na našoj strani. Do sada smo igrali jednu utakmicu više u gostima, sada ćemo imati jednu utakmicu više kući. Sigurno da nam taj raspored, gdje dočekujemo Slobodu i Željezničar, a gostujemo kod Tuzla City, daje za pravo da ova tri kola možemo mnogo toga napraviti i na neki način već trasirati sebi put za novu sezonu. Ono što ja očekujem i smatram da će biti tako, domaće utakmice ćemo od proljeća igrati u Doboju. To će biti velika stvar za klub, za igrače i sve Dobojlije. Premijer liga pripada Doboju i moramo se potruditi da od februara utakmice igramo na stadionu Sloge Meridian i da naši vjerni navijači imaju kompletan ambijent i doživljaj premijerligaškog fudbala.

Publika na utakmici Sloge Meridian/Stadion u Modriči

Sloga Meridian je klub sa dugom tradicijom, ali Vi ste kao trener napravili taj uspjeh i uveli klub u najviši rang takmičenja od kako klub postoji. Koliko Vam je to bitno kao treneru što ste upisani pojačanim slovima u klupskoj istoriji?

Naravno da mi je drago što smo napravili ovaj rezultat i da je Sloga Meridian u Premijer ligi Bosne i Hercegovine nakon sedamdeset i sedam godina postojanja. To je za mene kao trenera najveći uspjeh u karijeri. Postići taj uspjeh sa ekipom u sredini gdje živiš i radiš uvijek je bilo najteže. Međutim, odlučili smo prošle godine da krenemo u taj projekat i pokazalo se ispravnim, uspjeli smo se plasirati i pozicionirati klub u premijerligaškom takmičenju. Ono što mi je posebno drago, još tri selekcije su ušle u Premijer omladinsku ligu Bosne i Hercegovine, gdje su juniori, kadeti i pioniri takođe igrali zapažene uloge. To je velika stvar za dobojski fudbal. Moramo samo nastaviti dalje u ovom ritmu. Nijedna polusezona neće više biti teška kao ova prva jer mnoge stvari i odnose u Premijer ligi Bosne i Hercegovine nismo znali. Polako stičemo iskustva i pozicioniramo se u okviru najvišeg ranga našeg fudbalskog takmičenja, gdje objektivno pripadamo.

Zoran Ćurguz,šef stručnog štaba FK Sloga Meridian Doboj

Sloga Meridian ima prilično dobru posjećenost publike i navijača, bez obzira što se domaće utakmice igraju u Modriči. Tu je i navijačka grupa Vojvode koja vam je davala podršku i kada se dobija i kada se gubi. Koliko to znači za Vaš tim?

Izuzetno sam zadovoljan načinom kako su nas navijači do sada bodrili u Modriči. Posebnu zahvalnost mogu uputiti navijačkoj grupi Vojvode. Oni su bez ijednog incidenta , gdje god da su se pojavili, dostojno prezentovali naš klub. Takođe se moram zahvaliti i ostalim navijačima koji su u velikom broju dolazili i davali nam podršku u trenutcima i kada nam nije išlo. Vjerovali su u nas, dizali su nas kada je trebalo, pogotovo u utakmicama protiv Borca i Igmana kada smo okretali rezultat. Tako da se moram pohvaliti da Sloga Meridian ima odlične navijače i publiku koja se veoma razumije u fudbal.

Navijačka grupa “Vojvode” Doboj

Izvor: https://sportimladi.com/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *